Sikkerhedsvirksomheden PETERSEN-BACH A/S har leveret et effektivt overvågningssystem til Københavns Hovedbanegård.

Tekst: Gunnar Lomborg, Dansk Erhverv Tillæg 

I de senere år er der for alvor kommet fokus på sikkerhed i det offentlige rum. Videoovervågning af offentlige steder er med til at skabe tryghed, og hos DSB, som har opgraderet overvågningen på trafikale knudepunker som Københavns Hovedbanegård, giver overvågningen mange sidegevinster.

- Vi bruger det meget aktivt, og til mange andre ting end oprindeligt planlagt. Det nye system fra Petersen-Bach betyder at vi får en meget høj kvalitet og dækker et stort område, og det kan både vi og politiet bruge på mange måder, siger strækningsansvarlig Søren Møller fra DSB.

Færre tyverier

Han peger således på at systemet er med til at opklare mange forbrydelser, og har fået antallet af lommetyverier til at falde med 80-90 procent. 

- Dertil kommer at det skaber tryghed for vores passagerer og for vores medarbejdere. Der kan jo opstå konflikter – måske i forbindelse med at vore medarbejdere udfører deres arbejde - og så kan vi dels koble politiet på, dels kan vi bruge overvågningsbillederne til sammen med medarbejderne at bearbejde situationen og lære af det. På den måde skaber det både en større tryghed og et bedre arbejdsmiljø, understreger Søren Møller.

Samler alt i et system

Det er sikkerhedsvirksomheden PETERSEN-BACH A/S, der har stået for opsætningen af det avancerede overvågningssystem på Københavns Hovedbanegård og flere andre store stationer.  

I samarbejde med DSB har man skabt et system, som samler al overvågning i en central kontrolenhed. Der er kameraer både i hallen og på perronerne, og det giver også DSB mulighed for at bruge systemet til trafikafvikling – eksempelvis når flere fyldte tog kommer til perron samtidig.

Kameraernes store rækkevidde har gjort det muligt at dække det store område med færre kameraer end ved normal videoovervågning, og der er ikke mange kroge på den gamle banegård, der ikke kan ses i høj opløsning fra kommandocentralen, fortæller projektleder Poul Ammentorp fra Petersen-Bach A/S.

Åbent system

- Vi har baseret overvågningen hos DSB på LENEL OnGuard et amerikansk udviklet system, som er gennemprøvet, og som bruges af banker, virksomheder og kommuner med et højt sikkerhedsniveau. OnGuard er et ”åbent” system, som kan anvende flere typer kameraer, og derfor er DSB ikke afhængige af en enkelt leverandør.

Overvågningen er sat op i perioden hvor Hovedbanegården blev renoveret, og kameraer og kabler er indpasset i bygningens arkitektur. Og alt er sket mens banegården var i fuld drift. Det betød til tider nat- og weekendarbejde, men alt blev færdigt til aftalt tid.