De københavnske bygninger, Axelborg og Buen, styres via Lenel OnGuard-systemet enkelt og gnidningsfrit.

Det emmer af københavnsk og dansk kulturhistorie, når man kigger op på Buen og Axelborg ved Københavns Hovedbanegård. Der findes næppe den danske bilist, der ikke på et eller andet tidspunkt i livet har kørt under – eller rettere igennem – bygningen, som omkranses af Frihedsstøtten, Københavns Hovedbanegård og Vesterport Station. Og der findes vel næppe nogen dansker, der ikke aner, hvad Landbrug & Fødevarer eller Dansk Landbrugs Grovvareselskab er? Hvis der er, ja, så er det historisk set Danmarks vigtigste eksporterhverv.

Hvad de færreste dog ved – er, at de to bygninger fra henholdsvis 1920 og 1952-56 i dag rummer et stykke moderne teknologi, der let og gnidningsfrit bestyrer sikkerheden på de 57.000 kvadratmeter store momumentale og imponerende bygninger, fordelt på 29.000 kvadratmeter i Buen og 28.000 kvadratmeter i Axelborg. Det er Petersen-Bach A/S, der via Lenel OnGuard-systemet sikrer, at adgangskontrol og video er en integreret og tryg del af en travl hverdag for 130 lejere og deres mange ansatte. I en sådan grad endda, at der kun skal fem ansatte til i ejendomsadministrationen at bestyre den daglige drift, der i administrationen - udover sikkerheden – jo også rummer mange andre daglige opgaver.

”Det er et driftsikkert og solidt system, hvor vi sikrer skalbygningen. Det kan vi så skalere op og ned for, som vi ellers ønsker det. Det er nok lige som din iPhone! Den kan så meget, men du bruger den jo kun til det, du har behov for,” smiler Joe Fnug Hansen, ejendomschef i såvel Buen som Axelborg.

Lejeren styrer

Han og de øvrige fire ansatte er kommandocentralen, når det gælder sikkerheden. Men i det daglige er det den enkelte lejer, der selv regerer med adgangsbrikker til de ansatte. Stort set alle uddelte nøgler er således afskaffet – og i stedet styrer over 2.000 brikker med iClass-teknologi, hvor den enkelte ansatte må komme ind eller ud.

”Man kan sådan kort sige, at den enkelte lejer i dag administrerer sine egne døre og hoveddøre. Vi har så det overordnede opsyn,” erklærer Joe Fnug Hansen, alt imens han suppleres af Henrik Thomsen, controller i ejendomsadministrationen for de to bygninger:

”I gamle dage var fanden jo løs, når en nøgle blev væk. I dag siger vi, det var godt, du kom og meldte det så hurtigt.”

Udover adgangsbrikkerne sørger det fuldt integrerede sikringssystem også for de 14 elevatorer. Der er selvfølgelig adgangskontrol med kortlæser, men også tidsstyring uden for normal åbningstid. Det betyder, at man ikke kan få adgang til en etage, hvor man ikke har noget ærinde. Derudover sørger 29 videokameraer, 12 på Axelborg og 17 i Buen, for, at man har styr på eventuelle uregelmæssigheder.

”Det er et hændelsessystem, hvor man kan udtrække de nødvendige informationer, når noget sker, eller en alarm går. I stedet for minut for minut at skulle følge, hvad der sker,” erklærer Lars Vatne Nielsen, salgschef hos Petersen-Bach A/S.

Systemet gør nemlig, at man ved hver eneste hændelse kan udtrække en rapport. Helt op til 140 forskellige rapporter rummer systemet, men ejendomsadministrationen for Axelborg og Buen benytter sig langt fra af dem alle:

”I det daglige har vi vel behov for fire til fem forskellige rapporter. Men det gode er jo, at hvis vi har behov for noget mere, så rummer systemet det,” siger Henrik Thomsen.

Skru op og ned

Også porten til kompleksets parkering kan styres fra kommandocentralen i ejendomsadministrationen, lige som der er nødbackup til strømforsyningen.

”Vi har en utrolig stor dokumentationsgrad med det her system. Hvor man altid kan skrue op og ned alt efter behov. Det diskuterer vi da også løbende, når der eventuelt er sket noget. Men man kan vel sige, at med det nuværende system så har vi ikke den bekymring længere. Vi bruger simpelthen den del af systemet, som vi har behov for. Og samtidig ved vi, hvad systemet kan yderligere,” slutter Joe Fnug Hansen.

AXELBORG

Er opført i 1920, tegnet af arkitekterne  Arthur Wittmaack og Vilhelm Hvalsøe. Oprindelig blev den opført af Den Danske Andelsbank og Arbejdernes Andels-Boligforening – og har bl.a. rummet Statsradiofonien (senere DR, red.). Bygningen er udvidet mod øst i 1961-65. Axelborg er i dag synonym med det organiserede danske landbrug. Bygningen er erklæret bevaringsværdig.

BUEN

Er opført i 1952 til 1956. Tegnet af arkitekterne Thorvald Dreyer, Ib Lunding og Ole Hagen – og vel et af de mest karakteristiske modernistiske byrum i København. Bygningen blev renoveret i 2000’erne.